GST oh GST!!

Beep beep beeep,

Haa mesti ada yg ternanti2 kemunculan akak kan.akak bz la.ya allah tersangatla bz.tak bole nk ucap dgn kata2.hahahaha.

Di mana saja sekarang org bercerita tentang GST. akak terlambat nk citer pasal GST sbb akak bz.nah skang akak nak citer balik. GST Ianya adalah cukai barangan dan perkhidmatan yg dikenakan pada kadar 6% …Yg kena byr adalah peniaga tetapi yg membyr adalah pengguna ….Semua org adalah pengguna tetapi tidak semua pengguna adalah peniaga ….Namun tidak semua barangan dan perkhidmatan dikenakan GST.Barangan makanan asasi rakyat Malaysia tidak dikenakan GST spt beras, tepung, sayur dsbnya …. namun begitu barangan makanan yg diproses semula spt coklat, sosej, bebola ikan/daging/ayam dan yg sewaktu dgnnya dikenakan GST …Jikalau beli baju-baju or seluar-seluar yg selalunya di pasaraya besar,akan dikenakan GST jugak.

Actually akak baru jeee last Sunday lunch di sebuah restoran … saja je akak tanya.GST ni harga makanan naik tak? Cashier di kaunter kata …. ya kak sbb kami byr GST ….huhuhu

So nak jimat dan nak mknan yg bersih, berkhasiat serta halal … beli dan masak jelah di rumah masing2  ye…bukan akak yang kata ye.AHmad Masalan yang kata.kuang kuang kuang.

akak tau semua org marah dgn kejadian GST ni,termasuklah bekas PM kita Tun Dr Mahathir.tapi nak buat camana kan.layankan aje.bak kata pak menteri kita,kalau tak suka malaysia,sila keluar dari Malaysia,kahakhaka..

tak kurang juga ada yg ugut,next PRU umno akan tumbang,akak sentiasa berdoa agar UMNO tak tumbang,kalau tumbang habisla laki akak,dia kan askar.takde bonus pulak kang,akak dan family akak adalah MACAI. jgn marah pro UMNO.kahkahkahkahkah

Advertisements